
Avanceret ”regnfrakke” på den nye Storstrømsbro
Specialisterne fra KBT Waterproofing A/S har skrevet kontrakt med SBJV (Storstrom Bridge Joint Venture) om vandtætning af brodækket med en sprøjtemembran.
Med valget af system har projektet både afkortet produktionstiden, men også opnået en markant forlænget levetid for broen. Det er godt nyt både for miljøet og økonomien i broens levetid.
Arbejdet er startet i slutningen af 2022 og vil beskæftige op til 25 mand indtil den forventede aflevering i 2025.

Det er svært at finde et mere CO2-belastende byggemateriale end beton, og derfor er levetiden helt afgørende, når man bygger i beton.
Den gamle bro har holdt stand i omkring 80 år, men med den nuværende teknologi, viden og miljøbevidsthed er det alt for kort levetid for så stor en betonkonstruktion. Derfor skal den nye Storstrømsbro holde i mindst 120 år og omfattende test har dokumenteret, at membranen fra KBT kan nå dette.
Ingen vedligehold det næste århundrede
Med den valgte membran på brodækket forhindres vand og fugt i at trænge ind i betonen og nå stålarmeringen, hvilket forsinker nedbrydning af betonkonstruktionen. I sammenligning med tidligere metoder, hvor membranen holdt 30-50 år, er 120 år for den nye metode en væsentlig forbedring.
En avanceret ”regnfrakke”
KBTs opgave er at klæde hele broen på med en ’regnfrakke’. Det lyder måske simpelt, men det er det ikke.
Broen vil over tid blive udsat for mange ødelæggende kræfter som vibrationer fra trafikken, termisk udvidelse, store mængder nedbør, hurtige temperaturændringer, salt osv. Og selv små fejl vil vise sig som utætheder over tid, hvorfor det er afgørende, at arbejdet er udført korrekt og med omfattende dokumentation.
Arbejdet kræver en række særlige maskiner og arbejdsmetoder, som KBT har udviklet gennem en årrække, baseret på erfaringerne fra mere end 100 projekter i hele Skandinavien. Metoden, som anvendes, blev introduceret til Danmark for 20 år siden, men har mange referencer fra resten af verden gennem mere end 40 år.
Arbejdet starter på land for at spare tid
Storstrøms-projektet følger en ambitiøs tidsplan. For at afkorte produktionstiden, er opgaven med vandtætning opdelt i en onshore og en offshore del. Det er planen at påføre så meget membran som muligt på land, inden hvert af de enkelte brodækssegmenter (dragere) løftes på plads ude på vandet (offshore), hvor den resterende tætning vil blive gennemført.
De mere end 40 brodækssegmenter støbes på fabrikken på land i Vordingborg. Herefter lægger KBT de første lag sprøjtemembran på, inden de sejles ud og løftes op på plads mellem pylonerne. Dette arbejde er allerede i gang, og fortsætter, til den sidste brodrager er støbt og klar til at blive sejlet ud.
Ude på vandet støbes fugerne mellem hver brodrager i beton, afløb skal monteres, og de langsgående lodrette betondetaljer støbes. Der monteres dræn, og de små afsluttende betondetaljer støbes. Herefter vil KBT fuldføre vandtætningen, hvilket gør dækket klar til åbning for trafik.
KBT-proces var afgørende for kontrakten
En brodrager har en overflade på ca. 2.500 kvadratmeter og kan dækkes af vandtætning på mindre end en uge. KBT arbejder på flere dragere på land ad gangen for at udnytte alle tørre dage.
Holdbarheden af membransystemet er meget stor sammenlignet med traditionelle systemer, og kan tåle trafik i byggeperioden, hvilket muliggør den tidlige arbejdsstart.
"Styrken og holdbarheden af Eliminator-spraymembranen gør det muligt for os at starte arbejdet på land. Jeg er sikker på, at dette har været en væsentlig faktor i valget af vores spraymembran,” siger Andreas Hensen, projektdirektør hos KBT Waterproofing.
Ved at arbejde på land slipper teamet også for at skulle installere opvarmede telte over hele overfladen ude på vandet, en metode, der er dyr, tidskrævende og kræver et meget højt ekstra energiforbrug. Det giver en betydelig besparelse i tid, energi og penge og gør derfor en reel forskel for det samlede budget og Co2-aftryk.
Den største af flere store opgaver
Den 90.000 kvadratmeter store Storstrømsbro er KBT Waterproofings største enkeltprojekt til dato, både hvad angår størrelse og omsætning. Men virksomheden er ikke færdig med at vokse og har endnu større planer. KBT forventer øget vækst i de kommende år – især fra resten af Skandinavien.
"Der er en række andre store projekter i horisonten," siger Andreas Hensen. Han forklarer, at KBT’s kontrakt på Storstrømsbroen og tidligere kontrakter for Femern Bælt om vandtætning af de særlige elementer på verdens længste sænketunnel har gjort virksomheden til et internationalt navn.
”Vi har tidligere haft projekter uden for Danmark, og vi oplever et godt momentum, som vil hjælpe os med at etablere os mere permanent i Norge og Sverige. Myndighederne i de to lande ser nærmere på at bruge de systemer, som Danmark har været de første til at godkende og bruge,” siger Andreas Hensen.
Om projektet på den nye Storstrømsbro:
Bygherre: Vejdirektoratet
Totalentreprenør: SBJV (Storstrom Bridge Joint Venture)
Opgave: KBT Waterproofing har skrevet kontrakt med SBJV (Storstrom Bridge Joint Venture) om vandtætning af alle vandrette flader på brodækket, i alt ca. 90.000 kvadratmeter.
Opgavens omfang: Op imod 25 mand vil arbejde på projektet i de næste 2 år og der bidrager godt til ordrebeholdningen hos KBT Waterproofing A/S, så denne netop har rundet DKK 100 mio.
Kontakter
Mere information:
Andreas Hensen, projektdirektør, KBT Waterproofing A/S
Mail: ah@kbtwaterproofing.com
Mobil: +45 28 19 29 29
Billeder







Om KBT Waterproofing A/S
KBT Waterproofing A/S (tidligere Kemitura Bro & Tunnel) er etableret i 2016.
KBT Waterproofing A/S er specialister i at etablere flerlags akrylmembran (Eliminator/Integritank), som sprøjtes på beton og stål for hurtig og effektiv vandtætning, samt etablering af foliemembraner (Preprufe) til hurtig og effektiv vandtætning af betondæk under jorden.
Senest har KBT Waterproofing A/S udvidet med nye områder som Injektion af beton samt kunststofbelægninger på industrigulve og parkeringsanlæg.
KBT Waterproofing A/S er en del af Kemitura Gruppen (etableret 1941), som de seneste 10 år har arbejdet med markedsudviklingen af akrylbaseret sprøjtemembran i Danmark. Indtil nu har man udført mere end 100 projekter med vandtætning i Skandinavien. Blandt referencerne er:
- Oddesund og Aggersund broerne, 4.500 m² vandtætning af brodækket
- Lillebæltsbroen, 7.000 m² vandtætning af brodækket
- TBT Parkering i Odense, 10.000 m² vandtætning af nyt betondæk
- Halogaland Narvik, 15.000 m² vandtætning af nyt ståldæk på broen
- Domicil for Danske Bank (Postgrunden), 18.500 m² membran
- Vandtætning af Femerns SPE med akrylmembran
- Epoxy-coating af Femerns Skidding Beams
- Vandtætning af 90.000 m² på den nye Storstrømsbro.
Følg pressemeddelelser fra KBT Waterproofing
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra KBT Waterproofing
Epoxybelægning gør det muligt at flytte de enorme tunnelelementer på Femern10.2.2023 12:16:10 CET | Pressemeddelelse
Femern Link Contractors (FLC) har indgået kontrakt med danske KBT Waterproofing A/S (KBT) om epoxybelægning på Femern tunnelens såkaldte skidding beams. Skidding beams er de massive betonskinner, som de tusind-tons tunge tunnel-elementer skal glide på, når de skubbes ud fra fabriksanlægget til tørdokken, for efterfølgende at blive sejlet ud til den endelige nedsænkning på havbunden.
Dansk specialist tætner tunnelelementer på Femern-forbindelsen16.5.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Femern Link Contractors (FLC) har tildelt kontrakt til det danske specialfirma, KBT Waterproofing A/S (KBT), om vandtætning af særlige tunnelelementer (SPE). Aftalen betyder, at 10 SPE skal vandtætnes udvendigt med en flerlags akrylmembran, der påsprøjtes elementerne. Det sker med en metode, som vinder stadig større indpas ved tunnel-, bro- og betonbyggerier i Danmark, fordi den er både hurtig og effektiv.